ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΘΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ (AMIS ΚΑΙ ΤΟΜΗ BIKINI

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου:δηλ. η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας. Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια, και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου. Υπάρχουν διάφορα είδη ασθενειών:Εκφυλιστικές που σχετίζονται με την ηλικία
Τραύματα, που έχουν σχέση με κάποιο κάταγμα, μυϊκό πρόβλημα ή ρήξη συνδέσμου Μετατραυματικά προβλήματα όπως άσηπτη νέκρωσηΜία εκ των συνεπειών οποιασδήποτε πάθησης σε αρθρώσεις είναι ο πόνος. Ο πόνος του ισχίου περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας, επηρεάζει τη διάθεση σας, την υγεία σας και, σίγουρα, την γενικότερη ευεξία σας.

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ
Η χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης μέ πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εμφυτεύματα.Η τεχνητή άρθρωση είναι μια σφαιρική διάρθρωση, που αποτελείται από ένα στειλεό του μηριαίου με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευσμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.

ΓΙΑΤΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας. Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι τα εξής:

Μείωση του πόνου του ισχίου
ο πόνος θα μειωθεί γρήγορα και δραστικά, και συνήθως εξαφανίζεται τελείως.

Ανάκτηση της κινητικότητας
το ισχίο σας λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά!

Βελτίωση της ποιότητας ζωής
οι καθημερινές δραστηριότητές σας και η κοινωνική σας ζωή δεν θα περιορίζονται πλέον από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα!

ΠΡΟΣΘΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ (AMIS) ΜΕ ΤΟΜΗ BIKINI
Ο χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου από διαφορετικά μονοπάτια, ακολουθώντας μια “συμβατική” χειρουργική προσπέλαση ή μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσπέλαση.
Μια αληθινή Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Επέμβαση (MIS) χαρακτηρίζεται από μειωμένη τομή του δέρματος και τη διατήρηση των μυών και των τενόντων που απαντώνται στο δρόμο προς τον αρθρικό θύλακο.
Άλλες προσπελάσεις που διαφημίζονται ως ελάχιστα επεμβατικές (οπίσθια, πλάγια ή προσπέλαση διπλής τομής) είναι μόνο τεχνικές μειωμένης τομής στο δέρμα και σχετίζονται με τον ίδιο τραυματισμό μυών ή/και τενόντων με τις “συμβατικές” προσπελάσεις. Η AMIS δεν κόβει τους μύες και σέβεται τα νεύρα.
Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα από μυικούς και νευρικούς ιστούς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων. Για το λόγο αυτό, η προσπέλαση AMIS είναι η ιδανική προσπέλαση για ατραυματική χειρουργική επέμβαση η οποία είναι θεμελιώδης για μια γρήγορη αποκατάσταση. Η AMIS θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας και θα επιταχύνει την ανάρρωσή σας μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου. Με την τεχνική AMIS η συχνότητα των επιπλοκών είναι μειωμένη σε σύγκριση με “συμβατικές” τεχνικές. Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για λεπτομέρειες.
Η Τεχνική AMIS θα προκαλέσει λιγότερο χειρουργικό τραύμα από άλλες τεχνικές επειδή δεν κόβονται οι μύες πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση. Η Τεχνική AMIS μπορεί να σας παρέχει τα παρακάτω οφέλη:
Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
σε σύγκριση με “συμβατικές” χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο επειδή δεν κόβονται οι μύες.

Συντομότερη αποκατάσταση
Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να αρχίσει ακόμη και την ημέρα της εγχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες ή περπατούρα μπορεί να αρχίσει αμέσως (εάν επιτραπεί από το γιατρό σας).
Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Η Tεχνική AMIS μειώνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο. Ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει μακρύτερη παραμονή ανάλογα με την μετεγχειρητική σας κατάσταση.
Μικρή ουλή του δέρματος.
Με την AMIS, η τομή του δέρματος είναι συχνά μικρότερη από μια τομή «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης και, συνεπώς, ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.
Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Χάρη στην Τεχνική AMIS , η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη με λιγότερη απώλεια αίματος.
Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος
Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες,και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.
Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης (απομάκρυνση της κεφαλής από την υποδοχή της κοτύλης)
Χάρη στην Τεχνική AMIS η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων,που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος.
Αποτροπή της χωλότητας
Η AMIS χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που απαντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.
Θα μπορέσετε να οδηγήσετε όταν θα είστε σε θέση να μπείτε και να βγείτε από το αυτοκίνητο άνετα, όταν έχετε άριστο έλεγχο των ποδιών σας και δεν παίρνετε πλέον αναλγητικά φάρμακα.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ AMIS
Ο πρωταρχικός στόχος της ολικής αντικατάστασης του ισχίου με τεχνική AMIS είναι να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που περιβάλλουν την άρθρωση. Η τεχνική AMIS είναι η ειδικά σχεδιασμένη μέθοδος για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ο γιατρός σας
Πριν υποβληθείτε σε ολική αντικατάσταση του ισχίου σας , ο γιατρός θα σας υποβάλει σε μία πλήρη φυσική εξέταση για να εκτιμήσει την κατάστασή σας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση.

Εξετάσεις
Για τον καλό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης, θα σας ζητηθεί να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων. Ένα καρδιογράφημα θα μπορούσε να είναι επίσης χρήσιμο.
Ελέγξτε τον εαυτό σας
Ελέγξτε το δέρμα σας
Αν το ισχίο και το πόδι σας έχουν οποιαδήποτε δερματική μόλυνση ή ερεθισμό, επικοινωνήστε με το χειρουργό σας πριν από την χειρουργική επέμβαση: αυτός θα σας πει πώς να προετοιμάσετε καλύτερα το δέρμα σας για τη χειρουργική επέμβαση.

Ελέγξτε τα δόντια σας
η πιθανότητα λοίμωξης μετά την αντικατάσταση του ισχίου είναι πολύ χαμηλή, αλλά μια μόλυνση μπορεί να προκύψει αν εισέλθουν βακτηρίδια στο αίμα σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ελέγξετε τα δόντια σας, πριν από τη χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου, γι’αυτό επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας.
Φάρμακα
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε και εκείνα που θα πρέπει να σταματήσετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση:δώστε του την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παίρνετε, τις δόσεις και τους χρόνους.
Ειδικός εξοπλισμός
Ισως χρειασθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως ειδικές κάλτσες και δεκανίκια: μπορείτε να τα νοικιάσετε ή να τα αγοράσετε σε ειδικευμένα καταστήματα

Φρόντισε για βοήθεια
Δεν θα είναι εφικτό να οδηγήσεις για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Θα πρέπει να φροντίσεις να μείνει κάποιος μαζί σου, εάν χρειαστεί, για τις πρώτες 24 ώρες.
Να έχεις οικογένεια ή φίλους διαθέσιμους για να μπορούν να σε βοηθήσουν μόλις επιστρέψεις στο σπίτι.

Να μειώσεις το ρίσκο μίας πιθανής πτώσης
o Μετακίνησε πιθανά χαλιά που μπορούν να προκαλέσουν πτώση.
o Να εντοπίσεις πιθανά σημεία που τα χαλιά δεν είναι στρωμένα άρτια έτσι ώστε η μετακίνησή σου στο χώρο να είναι ασφαλής.
o Να ελέγξεις το δωμάτιο για άλλους πιθανούς κινδύνους και απομάκρυνέ τους.
o Να φοράς υποδήματα με αντιολισθητικές σόλες (όχι παντόφλες).
o Να βεβαιωθείς ότι έχεις μία άνετη καρέκλα.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας
Κατάλογο των φαρμάκων σας
Όλα τα έγγραφα για την εισαγωγή σε νοσοκομείο συμπεριλαμβανομένου του βιβλιαρίου ασφάλισης
Κάθε εξοπλισμό (δεκανίκια, κάλτσες κλπ.) που ζήτησε ο γιατρός σας

Η ΗΜEΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓEIΟΥ
Η χειρουργική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 1 με 2 ώρες.
Θα προηγηθεί, προεγχειρητική προετοιμασία και θα ακολουθήσει παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης. Ο χρόνος μακριά από το δωμάτιό σας θα είναι μεγαλύτερος από τον καθαρό χρόνο χειρουργείου λόγω του χρόνου που απαιτείται για την προετοιμασία σας για τη χειρουργική επέμβαση,για τη χορήγηση της αναισθησίας, καθώς και την παρακολούθηση καθώς θα ξυπνάτε από την αναισθησία. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την ανακούφιση του πόνου. Μην διστάσετε να καλέσετε, ακόμη και στη μέση της νύχτας, για βοήθεια.Τακτικοί έλεγχοι θα γίνονται από τις νοσοκόμες.
ΜΕΤA ΤΗΝ ΕΠEΜΒΑΣΗ
Εξειδικευμένο προσωπικό, από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση, θα φροντίζει για την ανάρρωσή σας, καθορίζοντας το καταλληλότερο πρόγραμμα αποκατάστασης και στηρίζοντάς σας στην βαθμιαία αυτή διαδικασία.
Η αποκατάσταση μπορεί να αρχίσει από την ημέρα του χειρουργείου,με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Μπορείτε να προχωρήσετε σε δραστηριότητες φόρτισης, ανάλογα με την αντοχή σας,και να σταματήσετε τα υποστηρίγματα καθώς η ανακούφισή σας βελτιώνεται. Αν και οι ασθενείς διαφέρουν μεταξύ τους ,οι περισσότεροι σταματούν τη χρήση υποστηριγμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΑΣ ΙΣΧΙΟΥ
Ακολουθήστε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού χειρουργού σας προσεκτικά για να ελαχιστοποιήσετε τις ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορούν να επηρεάσουν την ανάρρωσή σας και τη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματός σας. Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες και κάποιοι απλοί κανόνες μπορούν να μειώσουν δραστικά αυτή την πιθανότητα.

Μην ξεχνάτε
Ξεκινήστε μία υγιή και δραστήρια ζωή.
Σε περίπτωση πυρετού, φλεγμονής του φάρυγγα, πνευμονικής φλεγμονής ή κάτι παρόμοιο, ενημερώστε το γιατρό σας ότι έχετε ένα εμφύτευμα ισχίου.
Να υποβάλλεστε τακτικά σε γενικό check up.
Σε κάθε περίπτωση, αν εχετε κάποια ανησυχία σχετικά με το νέο ισχίο σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και, τέλος,

…απολαύστε το νέο ισχίο σας !

(πηγή Medacta International AMIS)